Kako da se naspavate ako.. ste trudnica

Prilagođavanje trudnoći može biti nezgodno za vaše tijelo, i sa svakodnevnom rutinom koja je izbačena iz kolosjeka, dramatičan preokret nastupa i u vašim navikama vezanim za spavanje.

Svaki trimestar trudnoće predstavlja zasebno iskušenje i problem sa kojim treba izaći na kraj, od nedostatka energije pa sve do isprekidanog sna.

Kako je u ovom periodu san bitniji nego ikada, TEMPUR nalazi neke od najboljih načina da vam pomogne da se naspavate tokom trudnoće.

 

SAVJETI ZA PRVI TRIMESTAR

Trudnoća uzima mnogo dodatne energije, i kako se tijelo prilagođava mogu se javiti sporedne fizičke posljedice. To može biti mučnina, otečene grudi, malaksalost, povećana potreba za toaletom usljed sve većeg pritiska materice na bešiku. Takođe je uobičajen niži nivo energije tokom prvih mjeseci trudnoće.

Osjećaj letargije posljedica je porasta nivoa progesterona u vašem tijelu. Progesteron je hormon potreban za održavanje trudnoće i njegov je zadatak da pripremi tijelo za začeće i pomogne u regulisanju trudnoće.

Sa svim ovim na umu, važno je prilagoditi svoje navike radeći jednostavne stvari kao što je smanjivanje unosa tečnosti poslije večere, što će smanjiti potrebu da tokom noći idete u toalet (vodeći računa da ne dehidrirate organizam). Tokom dana treba povremeno kratko odspavati (ne duže od sat vremena) kako bi se održao nivo energije.

SAVJETI ZA DRUGI TRIMESTAR

U druga tri mjeseca trudnoće počinjete da osjećate izraženije promjene. Jedna od njih često je i gorušica, koja može loše uticati na vaš san, a javlja se zbog pritiska rastuće matrice na stomak u ležećem položaju čime kisjelina biva istisnuta u jednjak.

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da bi se izborili s ovim.

Umjesto da jedete tri veća obroka dnevno, jedite manje porcije češće, i žvaćite hranu lagano i temeljno. Dajte sebi do tri sata vremena da vam organizam svari hranu prije nego što odete na spavanje.

Izbjegavajte hranu i piće za koju znate da izaziva gorušicu, kao što su masna hrana, kafein i kisjeli napitci.

Spavanje u pridignutijem položaju pomoći će da se zaustavi podizanje kisjeline u jednjak. Spavajte u odjeći koja je labavija oko stomaka i struka. 

SAVJETI ZA POSLJEDNJI TRIMESTAR

Najveći razlog koji može da utiče na vaš san u posljednjem tromjesečju trudnoće je veličina i pomjeranje vaše bebe.

Često je teško zauzeti udoban položaj tokom ovog perioda. Iako se čini da ima više smisla ležati na leđima, pokazuje se da je udobnije ležati na strani, kako bi težina vašeg stomaka imala bolju podršku.

TEMPUR kolekcija madraca je idealna za obezbjeđivanje potpore koja vam je potrebna. Materijal koji se oblikuje prema tijelu i pamti, smanjuje opterećenje leđa i kičme obezbjeđujući udobnost i potporu tijelu.

Kontakt

SKALA MONTE D.O.O.

Rijeka Crnojevića,
81250 Cetinje, Montenegro.

tel: +382 20 651 786, +382 68 05 80 80
e-mail: office@skalamonte.me