Koji topli napici će vam pomoći da zaspite?

Duge tamne zimske večeri su idealne za ušuškavanje u ćebe ispred televizora sa šoljom toplog napitka u rukama.
Međutim ukoliko je taj topli napitak kafa ili čaj bogat kofeinom, teško da će vam pomoći da poslije njega mirno zaspite.
TEMPUR istražuje za vas koji je topli napitak u hladne zimske večeri najbolji za vaš san.

 

ČAJ OD KAMILICE
Čaj od kamilice ima klasično uspavljujuće dejstvo. Ustvari, smatra se vrlo blagim sedativom i najbolji je 30 minuta prije spavanja. Ovaj čaj će vas sigurno opustiti i pomoći da lijepo zaspite.
Ne samo da je dobar za uspavljivanje, čaj od kamilice uspješno smiruje uznemireni želudac.
Lišće kamilice najbolje je umiješati u vrelu vodu najmanje 10 minuta prije ispijanja, da bi čaj imao pun ukus, dok bi mrvica lavande imala umirujuću notu za vaša čula.

ČAJ OD HMELJA
Govoreći o čajevima, ovaj od hmelja odlično smanjuje stres i opušta vaše tijelo i nerve, čineći ga odličnim izborom za napitak prije spavanja.
Čaj od hmelja može se naći u prodavnicama zdrave hrane, i posebno je poznat kao potpuno prirodan i organski.

PIĆA NA BAZI SLADA
Veoma bogata, pića na bazi slada (malt, malz) pomažu proizvodnju endorfina u vašem tijelu, što vodi boljem raspoloženju i pozitivnim mislima prije odlaska na počinak.
Ovo odlično funkcioniše i sa vrućim mlijekom od badema za one koji ne mogu mliječne proizvode, ili jednostavno žele nešto fensi.
Ono je najčešće puno vitamina i minerala koji, kao što smo rekli, pomažu opuštanju mišića i samim tim pomažu vam da se pripremite za spavanje.

TRADICIONALNA TOPLA ČOKOLADA
Ovih zimskih mjeseci zaista nema ništa bolje od dobre tople čokolade, koja takođe podstiče bolje raspoloženje. Doduše, čokolada sadrži i mnogo šećera i masnoće koji vam mogu zasmetati, ali postoji rješenje i za to.
Tamna čokolada koja ima veći sadržaj kakaoa sadrži manje šećera nego obična mliječna čokolada. Probajte je sa vrućim obranim mlijekom i eto poslastice sa manje štetnog šećera.

TOPLO MLIJEKO
Na kraju naše liste je šolja običnog toplog mlijeka.
Visok sadržaj kalcijuma djeluje umirujuće i pomaže da se opustite. Nije čudo da je upravo ovo najpoznatiji i najčešće korišten topli napitak pred spavanje. Takođe je veoma bogat triptofanom koji naše tijelo pretvara u serotonin - prirodni hormon našeg tijela koji nas čini pospanim.
Za one među nama koji poklanjaju posebnu pažnju zdravlju, dobro je reći da mlijeko nema dodatnog šećera ni aditiva, obrano mlijeko ima najmanje masnoće, a i dalje ima visok sadržaj kalcijuma i proteina.

Kontakt

SKALA MONTE D.O.O.

Rijeka Crnojevića,
81250 Cetinje, Montenegro.

tel: +382 20 651 786, +382 68 05 80 80
e-mail: office@skalamonte.me