Da li je čitanje pred spavanje dobra ideja? Da li čitanje pomaže da zaspite?

Čitanje pred spavanje je veoma stara tradicija, ali da li zaista pomaže?

TEMPUR je za vas istražio da li je čitanje pred spavanje dobra ideja i da li da prestanete gledati TV i društvene mreže prije nego što se uputite u zemlju snova...

Da li da ‘otkačite’ tehnologiju prije spavanja?

Naši ‘pametni telefoni’ i druge električne spravice su uveliko postali dio naše dnevne rutine da je često teško zamisliti da ih spustimo, pa čak i pred spavanje.

Skeniramo, listamo, pregledamo, ali koliko često zapravo čitamo?

Bilo da je to gledanje Facebook postova, online čet, igranje igrica ili surfovaje netom, vjerovatno sami sebe držite dalje od odmorne noći.

Neki od načina na koje tehnologija utiče na vaš san jesu:

Plavo svijetlo koje emituje ektran ograničava lučenje melatonina, hormona koji kontroliše vaš cirkadijani ritam (*ja bi ovo linkovala na tekst o cirkadijalnom ritmu, kad ga prevedem, pa bi mogao da ide prije ovog bloga*) i pomaže vam da zaspite.

• Tehnologija može da prevari vaš mozak da povjeruje da mora da bude budan, drži vas na oprezu i otežava da se opustite.
• Držanje mobilnog telefona na dohvat ruke može takođe da uznemirava vaš san, zbog zvuka kasnih poruka, mailova, poziva ili podsjetnika.

Kako vam čitanje pred spavanje koristi?

Dakle da li je bolje da čitate pred spavanje? Kratak odgovor, na sreću po mnoge od nas, jeste DA. Čitanje pomaže da vaša svijest pređe na neki drugi nivo, koji olakšava da zaspite.

Prelazak u fiktivni svijet pomaže da se oslobodite tenzije i da se opustite.

Ako se pred spavanje ‘zakačite’ za zanimljivu knjigu, to vam može pomoći da:

• Poboljšate kognitivne funkcije
• Smanjite nivo stresa
• Snizite nivo kortizola (hormon koji se ispušta kada smo pod stresom)

Čitanje pred spavanje će vam, takođe, pomoći da usavršite večernju rutinu i napokon se naspavate.

Da li čitanjem možemo da se borimo protiv nesanice?

Nesanica je među najuznemirujućim poremećajima spavanja sa kojima se ljudi suočavaju i može da utiče na to kako se osjećamo, i psihički i fizički.

Istraživanje iz 2009. godine, koje je sproveo tim iz Univerziteta u Saseksu, potvrđuje da otvaranje knjige prije nego odete u krevet može da vam olakša borbu sa nesanicom.

To istraživanje je pokazalo da samo 6 minuta čitanja snižava nivo stresa za cijelih 68%, čisteći um i pripremajući tijelo za spavanje.

Doktor Dejvid Luis, psiholog i autor istraživanja, kaže da je knjiga ‘više od distrakcije, već je to aktivno angažovanje mašte’, ono koje ‘čini da dođete u uzvišeno stanje svijesti’.

Nije važno ni kakvu knjigu čitate, dok god potpuno utonete u nju. Tenzije će polako nestati dok ih zamjenjuju riječi, pomažućitijelu da se opusti i praveći mjesto snu.

Dakle, dok jeste vrijeme da se oslobodite tehnologije, idalje ima dovoljno razloga da se zavučete u dobru knjigu, i u krevet.

 

Kontakt

SKALA MONTE D.O.O.

Rijeka Crnojevića,
81250 Cetinje, Montenegro.

tel: +382 20 651 786, +382 68 05 80 80
e-mail: office@skalamonte.me